Institutul Cantacuzino își schimbă numele și primește 10 milioane de euro pentru plata datoriilor către stat și furnizori

Institutul Cantacuzino își schimbă numele și primește 10 milioane de euro pentru plata datoriilor către stat și furnizori
Publicat: 25/06/2015, 14:56
Actualizat: 25/06/2015, 15:52

Guvernul a avizat, prin ordonanță de urgență, procedura de acordare pentru Institutul Cantacuzino a statutului de instituție publică de interes strategic, care va permite inclusiv alocarea, din Fondul de rezervă bugetară, a 10 milioane de euro pentru plata datoriilor către stat și furnizori. Banii vor acoperi și cheltuielile de funcționare aferente acestui an.

Ordonanța mai prevede că unitatea va avea denumirea de „Institut Național de Cercetare”, urmând să preia personaul și patrimoniul actualului institut.

Premierul Victor Ponta anunța, la ședința de Guvern din 10 iunie, că Executivul așteaptă aprobarea Comisiei Europene pentru a acorda un ajutor de stat Institutului Cantacuzino, prin ștergerea tuturor datoriilor.

„Avem proiectul de ordonanță privind acordarea ajutorului de stat pentru Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Cantacuzino. Deci, în primul rând ștergem toate datoriile și pornim de la un moment T0. Important este să avem și un plan ca, după aceea, să nu se acumuleze din nou datorii și să poată să fie pus în funcțiune și să-și exercite rolul absolut strategic și național, și de mândrie, până la urmă, națională pe care-l are Cantacuzino. Important e că ștergem datoriile”, spunea atunci Victor Ponta.

Anterior, surse oficiale au declarat, pentru MEDIAFAX, că Guvernul va acorda Institutului un ajutor individual de salvare, conform principiului „prima și ultima dată”, care va însuma în total aproximativ 10 milioane euro.

Potrivit surselor citate, ajutorul de stat va consta dintr-un împrumut de 35 milioane lei și în anularea obligațiilor fiscale administrate de ANAF, cu excepția celor principale cu reținere la sursă. Ajutorul de stat va fi acordat pe o perioadă de șase luni, interval în care Institutul Cantacuzino va fi obligat să prezinte un plan de restructurare.

Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciați producători de imunologice din lume, și-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenția Națională a Medicamentului i-a retras autorizația de punere pe piață a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricație. În aceste condiții, unele programe naționale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autoritățile au fost obligate să importe vaccin.

În octombrie 2014, Institutul Cantacuzino a fost trecut în coordonarea Ministerului Educației, din cea a Ministerului Sănătății.

În 22 ianuarie 2015, a fost semnat Memorandumul pentru reorganizarea Institutului Cantacuzino, care prevede ștergerea datoriilor către ANAF și denumirea activității de sănătate publică drept serviciu de interes economic general, însă unitatea are în continuare conturile blocate.

La începutul lunii martie, directorul Adrian Onu a demisionat, motivând că nu a fost ajutat de autorități să „pună institutul pe linia de plutire”.

În luna mai, liderul sindical Monica Bălteanu declara agenției MEDIAFAX că Institutul Cantacuzino nu va produce vaccin antigripal nici în sezonul 2015 – 2016, chiar dacă, din 2013, are autorizații de fabricație și de punere pe piață pentru acest produs, întrucât are conturile blocate.

Angajații Institutului Cantacuzino, dar și studenți la Medicină au protestat de mai multe ori față de situația în care se află instituția, cerând inclusiv susținerea și implicarea președintelui Klaus Iohannis, pentru împiedicarea desființării institutului.

Președintele Klaus Iohannis, care a vizitat, pe 13 mai, Institutul Cantacuzino, a declarat că la această instituție este o situație complicată, creată în ani, subliniind că unitatea trebuie salvată și că este hotărât să „pună această problemă peste tot” unde crede că se vor găsi soluții.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Presupusul iubit al Simonei Halep cere statului român banii pe 40 de apartamente! Dorin Mateiu...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Două femei care căutau de mâncare au fost ucise de un fermier și date la...
Explozie apocaliptică în Ucraina. Bloggerii militari ruși spun că este „tatăl tuturor bombelor”
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
Voucherele de alimente vor fi încărcate cu BANI. Ministrul Câciu a făcut anunțul OFICIAL! Cine...
O tânără care îşi înşela soţul l-a minţit că a fost violată. A inventat că...
Cioban omorât în bătaie de patronul stânei la care lucra! Ucigașul din Buzău și-a lovit...
Pensie crescută pentru românii care au lucrat în condiții speciale. Când intră în vigoare legea
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Ultimele sondaje pentru cursa de la Casa Albă: Cine conduce la nivel naţional
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Cutremur în tenis! Simona Halep a anunțat chiar azi, 2 octombrie
Eclipsa solară aduce mari transformări. Persoanele care își schimbă cariera
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
În această seară, de la ora 20:00, premiera serialului „Inimă rebelă”, la Kanal D –...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Telescopul Webb a descoperit dioxid de carbon și apă oxigenată pe unul dintre sateliții lui...